неделя, 15 май 2011 г.

Високо-мазнинна ниско-въглехидратна диета

Да! Четете правилно! С този режим на хранене можете да ядете мазнини колкото поискате,за сметка на въглехидратите,ето и простите правила с които можете да започнете новия си начин на живот,защото това не е просто диета.
И при това вече има милиони привърженици по цял свят,доволни от резултатите.

Високомазнинна защото в отсъствие на въглехидрати, енергията ще идва от мазнините (белтъчините са индиректен източник на енергия).
Когато избирате правилните храни следвате
15 съвета за здравословно хранене

1. Пържола Хранете се поне 3 пъти на ден. Ако може приемайте храна поне на всеки 3-4 часа.

2. Винаги закусвайте. Не е нужно закуската да бъде огромна. Едно варено яйце, резен хляб от покълнали зърна и малко сирене ще дадат достатъчен старт на деня.

3. Приемайте източници на белтъчини със всяко хранене.

Спанак
4. Приемайте зеленчуци на всяко основно хранене. Към закуската може да прибавите парче плод.

5. Дръжте полезни малки закуски на работното си място или у дома. Така винаги ще имате с какво да захраните тялото си, дори когато сте заети и нямате време да излезете или да приготвите храна.

6. Научете се да планирате. Приготвяйте храна от къщи когато ви се налага да бъдете на място, където не може да си я осигурите. Така винаги ще се храните с качествена храна и няма да посегнете към лесно достъпните сладки и солени закуски.

Ядки
7. Почистете дома си: изхвърлете или подарете всичко, което ви изкушава и пречи да създадете добри хранителни навици. Махнете сладоледа и пригответе замръзнало кисело мляко с плодове. Подарете печените ядки и купете сурови. Махнете захарницата от масата и сложете мед на нейно място. С времето домът ви ще подслонява все по-малко вредни храни.

8. Ограничете обработените храни, богати на рафинирани въглехидрати, транс-мазнини, овкусители и консерванти.

9. Ограничете кафето. Вместо него приготвяйте зелен чай или освежаваща вода с лимон.

10. Осигурете достатъчно количество есенциални мазнини в диетата си от риба, зехтин, ленено семе, студено пресовани растителни масла. Не избягвайте животинските мазнини, съдържащи се в месото и млечните продукти. Консумирайте натурална заквасена сметана и масло.

Вода с лимон
11. Пийте поне 10-12 чаши вода на ден. Ако спортувате, може да прибавите още течности.

12. Консумирайте храните в близко до натуралното им състояние. Избирайте пълномаслени натурални млечни продукти, прясно месо и риба, само цели и/или покълнали зърна и семена. Обработвайте минимално храните, които позволяват това.

13. Експериментирайте с храните и комбинациите между тях. Опитайте нови неща, като пиле с фъстъчено масло, ягоди с кисело мляко, дюнер със зелеви листа, мусака от тиквички и т.н. Здравословната храна не е непременно скучна.

Сирене
14. Научете се да се забавлявате и да се храните здравословно. Не е нужно да страдате, защото сте в ресторант или на почивка. Поръчайте салатата със зехтин, вместо олио, рибата на скара вместо пържена и т.н. Впечатлете приятелите си с грижата за здравето си във всяка ситуация.

15. Надвийте изкушенията. Ако все пак се изкушите и посегнете към храна, която не е толкова полезна за вас, не забравяйте че постоянните всекидневни и здравословни навици, а не постоянните лишения, са пътят към здраво и щастливо тяло. Ако много ви липсва определена храна, хапнете малко и се насладете на вкуса без да прекалявате.

ВМ-НВД ще се случва, без да изчислявате сложни уравнения, да чертаете таблици или да логвате всичко във фитнес асистент или fitday.com. Тези средства ще са много полезни след като научите кои храни да избирате. Дайте си поне 2 седмици преди да започнете да смятате калории и проценти.
Ето лесен начин да съставите меню:
Хранете се на всеки 3 часа.

1. яйца + зеленчуци+мазнини
2. кисело мляко
3. месо+ зеленчуци+мазнини
4. кисело мляко +ядки
5. месо+зеленчуци+мазнини
6. извара+сирене+зеленчуци

На едно хранене приемайте един от следните видове белтъчини в ориентировъчно количество:

За жените:
*2 яйца, или 2 яйца + 2 белтъка
*50 грама сирене
*150 грама извара
*150 грама бяло месо
*120 грама червено месо


За мъжете:
горното х 2


Преди да започнете да се храните погледнете храната си и попитайте?

1. Има ли белтъчини?
2. Има ли мазнини?
3. Има ли зеленчуци?
4. Ако има въглехидрати, комбинирах ли ги с белтъчини и махнах ли мазнините от това хранене?

Ако отговаря на всички сте окей.

За вече напредналите:
След 4 седмици следване на принципите на НВД, време е да изчислите
колко калории са ви нужни и да направите необходимите промени в количествата на храните, които консумирате. Ако се опитвате да намалите теглото си, дефицит от 250-300 калории дневно е достатъчен. Ако се опитвате да увеличите теглото си, дневен прием на +250-300 калории е чудесно начало. За тези, които не искат да променят теглото си, калориите получени при изчисление на дневният разход са достатъчни и не бива да бъдат променяни.

За да знаете какво точно консумирате, изтеглете фитнес асистент от главната страница, направете си акаунт в www.fitday.com или си напишете таблица в Xcel. Калориите в основните храни, може да намерите в секция "хранене".

За ветераните:
Ако мислите, че правите всичко както трябва, погледнете следното:
1. Не сте ли намалили много калориите? Ако сте го направили, увеличавайте калориите си с 10% седмично, докато достигнете нормалният за вас разход според формулата. Когато стигнете дотам, може отново леко да намалите за да започнете отново да сваляте.
2. Огледайте източниците си на калории. Не ядете ли много млечни за сметка на месото? Взимате ли си рибеното масло редовно? Достатъчна ли е дозата?
3. Пиете ли достатъчно вода?
4. Храните ли се на всеки 4-5 часа?
5. Спите ли достатъчно?

Няма коментари:

Публикуване на коментар